Hakkında
Teknoloji, Tasarım ve İnovasyon Yönetimi Nedir ?
Teknolojik becerilerin, organizasyonların stratejik ve operasyonel amaçlarına ulaşmak üzere planlanması, geliştirilmesi ve uygulanması için mühendislik, bilim ve yönetim disiplinlerini bir araya getiren, teknolojiyi ve kurumun diğer kaynaklarını kurum için değer yaratma amacıyla bir arada kullanan bilgi ve bilim alanıdır. Teknoloji ve inovasyon yönetimi, dünya genelinde akademik bir alan olarak kabul görmektedir. Teknoloji ve inovasyon yönetimine dair akademik çalışmalar son 35 yılda önemli ölçüde artmıştır ve artış eğilimi devam etmektedir. Teknoloji, inovasyon ve girişimcilik yönetimi alanında bir sene içerisinde yapılan yayın adedi son 10 yılda %100’ün üzerinde artış göstermiştir.
Teknoloji ve inovasyon yönetimi bölümleri son 25 senede dünyada büyük hızla çoğalmıştır. Bu alanda 2000’li yıllarında başında dünyada 160’ın üzerinde program varken bu sayı gün geçtikçe artmaktadır
Günümüzde, Araştırma-Geliştirme faaliyetleri (Ar-Ge) ve inovasyon, kurum ve ülkelerin gelişmeleri, hatta varlıklarını korumalarını için gerekli faaliyet alanları olarak kabul edilmektedir. İnovasyon, büyüme ve gelişme arasındaki ilişkinin farklı yönleri bulunmaktadır, kurumlar ve ülkeler, araştırma ve geliştirmeye yönelik belirli hedefleri gerçekleştirmek amacıyla düzenli olarak kaynak ayırmakta ve çalışmalarını organize etmeye çalışmaktadır. Türkiye’de Ar-Ge harcamalarının ekonomi içindeki payı 1996-2017 yılları arasında % 0,45’ten %0,96’ya yükselmiştir. Bu oran, OECD ülkelerinde %2,4, Avrupa Birliği ülkelerinde ise %1,96’dır (2015).
Türkiye’nin ve bölgemizin teknoloji, inovasyon yönetimi ve girişimcilik konularında araştırma ve yetişmiş eleman ihtiyacını karşılamak amaçlı “Teknoloji, Tasarım ve İnovasyon Yönetimi” adıyla bir program, MIT, Stanford, Kaliforniya Üniversitesi-Berkeley, Portland State, Cambridge, Georgia Teknoloji Enstitüsü, Northern Teknoloji Enstitüsü, Delft Üniversitesi gibi önemli üniversitelerinin ardından, ülkemizde ilk kez İYTE’de oluşturulmuştur.
Teknoloji ve İnovasyonun Önemi Nedir ?
Günümüzde, Araştırma-Geliştirme faaliyetleri (Ar-Ge) ve inovasyon, kurum ve ülkelerin gelişmeleri, hatta varlıklarını korumalarını için gerekli faaliyet alanları olarak kabul edilmektedir. İnovasyon, büyüme ve gelişme arasındaki ilişki farklı yönleri ile incelenmiş olup, kurumlar ve ülkeler, araştırma ve geliştirmeye yönelik belirli hedefleri gerçekleştirmek amacıyla düzenli olarak kaynak ayırmakta ve çalışmalarını organize etmeye çalışmaktadır.
Türkiye’nin bilim, teknoloji, inovasyon, ve teknolojik ürün ihracatı konularında zaman içinde ve diğer ülkeler ile kıyaslamalı gelişimi farklı özellikler içermektedir.
Türkiye’nin bilimsel ve teknik alanlardaki bilgi ve becerisi zaman içerisinde olumlu bir artış ve gelişme göstermekte, ancak bu bilgi ve becerinin değer üretimine dönüşümü kısıtlı kalmaktadır.
Temel Ar-Ge işlevleri yanı sıra, ilgili faaliyetlerde verimlilik ve etkinin arttırılması amacıyla yapılan çalışmalar gün geçtikçe çoğalmakta, politika ve yönetim süreçleri bu doğrultuda yeniden tasarlanmaktadır. Sadece inovasyon faaliyeti içinde bulunmak yeterli olmamakta, mevcut bilgi ve beceri havuzunun etkin kullanımı ve değer üretimine dair sistematik bir yaklaşım geliştirilmesi gerekmektedir.
Ülkemizde ve bölgemizde teknoloji ve inovasyon yönetimi ile ilgili pek çok paydaş bulunmaktadır. Paydaşların büyük çoğunluğu, sanayi içindeki uygulayıcılar, devlet kademesinde yönetici ve politika oluşturucu birimler, destek birimleri, danışmanlık kurumları ve üniversitelerdir.
- Sanayi Bakanlığı, Tübitak, Kosgeb, Kalkınma ajansları
- Sanayi ve ticaret odaları
- Danışmanlık firmaları
- Melek yatırımcılar
- Üniversiteler
- Teknopark, Teknoloji Transfer Ofisleri (TTO), Ar-Ge ve tasarım merkezleri
Özellikle, teknoloji kullanan endüstriler, teknoloji üreten üniversiteler, ve bu ikisi arasında işbirliğini gerçekleştirmeye yönelik çalışan kurumlar (üniversiteler ve tüm inovasyon ekosistemini düzenlemeye çalışan devlet kurumları) üç ana paydaş grubudur.
Üç ana paydaş kendi temel işlevleri yanısıra aşağıdaki teknoloji ve inovasyon faaliyetlerini yürütmektedir.
Sanayi
- Ürün stratejisi geliştirilmesi ve kurum stratejisi ile uyumlu hale gelmesi
- Kurum teknoloji politikasının oluşturulması
- Teknoloji, pazar ve yeni eğilimleri içeren gelecek öngörülerinin yapılması
- Ürün yönetim ve ürün tasarım süreçlerinin geliştirilmesi
- Kurumsal inovasyon örgütlenmesinin oluşturulması
- Kurumsal inovasyon kültürünün yeşertilmesi
Üniversiteler
- Teknoloji pazarlarının incelenmesi ve gelecek öngörüsünün yapılması
- Teknoloji geliştirme önceliklerinin tespiti
- Kalıcı ve sonuca yönelik bir sanayi işbirliği oluşturma yönünde gerekli örgütlenme, eğitim ve düzenlemelerin yapılması
Kamu kurumları
- Teknoloji Öngörüsü
- Teknolojik Yol Haritası
- Ekonomik ilerlemeyi sağlayacak kritik sektör ve teknolojilerin tespiti
- Teşvik sistemlerinin kurulması ve işletilmesi, sonuçların değerlendirilip gerekli düzenlemelerin yapılması
- Yeni destek örgütlerinin kurulması ve yaşatılması
Araştırma ve geliştirme çalışmalarının başarıya ulaşması, araştırma kaynak ve yeteneklerinin verimli şekilde kullanması ve sonuçlarının derin ve yaygın bir etki yaratmasına yönelik sistematik bir çalışma gerektirmektedir.